dissabte, 25 de juliol de 2015

Pastís de llimona i merengue

Avui us porto un postre molt fresquet per l'estiu: pastís de llimona i merengue


El primer que farem és la crema de llimona:
2 ous i 4 rovells
375 gr. de sucre
40 gr. de farina de blat de moro (Maizena)
40 gr. de mantega
250 ml. de suc de llimona (uns 5-6 llimones)
50 gr. d'aigua
Ratlladura d'una llimona
Una mica de sal


Ratllem la llimona. Espremem les llimones fins a obtenir 250 ml de suc i reservem.

Posem en un bol els ous i els rovells amb el sucre, i batem breument amb varetes fins que blanquegin una mica. Afegim la farina de blat de moro i la sal, barregem bé.

En un cassó posem el suc de llimona, l'aigua, la mantega a trossos i la ratlladura. Afegim la barreja d'ous. Ho posem a foc baix i remenem sense parar amb les varetes, fins que bulli i espesseixi; es nota immediatament. 

Ho retirem del foc i ho remenem un minut, tenint molta cura en el fons del cassó.

Passem aquesta crema a un bol la cobrim amb una làmina de plàstic perquè no faci crosta i la deixem refredar completament. Un cop freda la deixem reposar un mínim de 8 hores a la nevera.

El segon la massa sablée:
150 gr. mantega a temperatura ambient
68 gr sucre
24 gr. ou
1 mica de sal
180 gr. farina fluixa
60 gr. ametlla en pols


A la nostra batedora amb accessori de pala, posem la mantega, l'ametlla, la farina, el sucre i la sal, comencem a batre a velocitat mitjana fins que obtinguem una sorra grossa.

Afegim l'ou i acabem de lligar, fins que obtinguem una bola de massa. No cal batre molt, només el just per obtenir una bola de massa.

També podem fer-ho a mà.

L'estenem entre dos papers de forn i ho deixem al congelador un mínim de 15 minuts.

Preescalfem el forn a 170ºC.

Greixem el motlle amb el que vulgueu: amb mantega pomada o esprai desgreixador.

Passats els 15 minuts, folrem els nostres cercles de tartaleta (o qualsevol motlle de tartaleta que tinguem), per folrar un cèrcol, el que jo faig és tallar la base amb el cèrcol mateix, després amb un ganivet tallo  tires i les poso de paret del cèrcol.

Punxem la base del pastís diverses vegades amb ajuda d'una forquilla, posem al forn uns 15-20 minuts, o fins que estiguin dauradetes.

Deixem refredar, un cop fredes, desmotllem amb molta cura.

El tercer al merengue suís:
75 gr. de clares
160 gr. de sucre
Unes gotes de suc de llimona.


Posem en un bol metàl·lic les clares i el sucre.

El portem a bany maria i ho barregem constantment fins a arribar als 65 graus.

El retirem del foc, li afegim el suc de llimona, i ho batem fins que estigui fred i formi pics consistents.

Si no comptem amb un termòmetre el que farem és anar tocant la merenga ( sempre primer ens banyarem els dits en aigua freda ) i quan deixem de notar els vidres del sucre, aquest és el punt en què el retirarem de la calor. OJO!!! No ha de bullir!!!

Finalment muntarem el pastís:
Omplim amb crema les nostres cassoletes podem abocar la crema de llimona directament sobre la base preparada, allisant bé la superfície, o podem ajudar-nos amb una mànega pastissera, no cal posar-li boquilla.


Posem la merenga en una mànega pastissera amb boquilla arrissada i la tanquem , i anem aplicant la merenga en forma de petits munts, intentant que quedin molt pròxims entre si.

Jo li he posat merenga suís i ho he cremat amb un bufador.  


Podem fer un pastís gran o diverses cassoletes individuals com més us vingui de gust!!!

Post de:
Carme Margalef  
Blocaire d'Ara Postres.





Reb els posts al teu e-mail:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...